С изкуството и модата, които си сътрудничат както никога досега, разглеждаме някои от най -важните кросоувъри в историята

Изкуство и мода, неразривно свързани и повече от всякога. От дизайна на облеклото до подиума на арт подиума, големите етикети до бутикови къщи, думата на модата пада върху себе си и включва важни имена от разнообразна гама от визуални изкуства. Трудно е изненадващо – в края на краищата какво е модното, ако не и носимото изкуство – и това сътрудничество между дисциплините със сигурност е взаимноизгодно. Модата, която често е несправедливо оценявана като едно от по -несериозните приложни изкуства, печели сериозни връзки от асоциацията, докато художникът достига до по -широка, популистка публика.

Точно както изкуството и модата се сблъскват редовно, ние си блъскахме главите заедно с онлайн модната дестинация Lyst (чиято брилянтна редакционна ръка The Long Lyst бързо се превърна в едно от местата за посещение на добре обмислени модни новини; идеи; истории; мнение ), изкопавайки историята на тази дългогодишна връзка. Говорихме за изкуство, те за мода, а резултатът беше почти един век иновации, провокации и революция, изтласкващи границите. Нека „Сърце и Лист“ ви преведе през неразривната връзка между изкуството и модата.

Ако сътрудничеството между модата и изкуството в момента е на върха, това в никакъв случай не е ново явление. Елза Скиапарели беше една от най -въображаемите и изявени модни фигури, работещи между двете световни войни. Нейната причудлива природа беше напълно подходяща за гения на Салвадор Дали, който вдъхнови някои от най-известните й произведения. Можеше само срещата на такива умове да създаде парчета като роклята от омар от 1937 г.

Простата бяла копринена фигура включваше гигантски омар, нарисуван от Дали и беше закачлив почит към неговото творение от 1934 г. „ Ню Йоркският мечтател намира омар на мястото на телефона“ . Също толкова прочут във впечатляващия каталог на Schiaparelli е чудесно сюрреалистичната шапка за обувки , направена от Schiaparelli и проектирана от Dalí. Шапката, изработена в женска обувка на висок ток, е моделирана от съпругата на Дали Гала и е представена в колекцията на Есен-Зима 1937-38 на Скиапарели.

pietmondrianyvessaintlaurentДруг ранен пример за кросоувър на модното изкуство произтича от смелата геометрия на холандския художник Пит Мондриан , чийто стил „неопластицизъм” сам е информиран от кубизма. През 30 -те години дизайнерът на Hermès Лола Прусак се вгледа в известните произведения на Мондриан – с бели фонове, решетки с дебели черни линии и блокове от първични цветове – за вдъхновение, произвеждайки гама от багаж и чанти с квадратни инкрустации от червена, жълта и синя кожа.

Работите на Мондриан продължават да оказват силно влияние върху модата дълго след смъртта му през 1944 г. Легендарният френски дизайнер Ив Сен Лоран се радва на един от най -важните си успехи, когато през 1965 г. той открива своята колекция Fall Mondrian . Въпреки че други дизайнери преди това бяха експериментирали с подобен дизайн, шестте коктейлни рокли на Saint Lauren наистина завладяха въображението на публиката и откриха нова основа за бъдещата роля на изкуството в модата.

Не само художниците са вдъхновили водещи модни дизайнери. Архитектите и техните проекти също са цитирани като творчески музи. Коко Шанел обобщи важността на тази връзка, когато каза: „Модата е архитектура. Това е въпрос на пропорция. „

Изграждането на някои от най-емблематичните архитектурно облекло трябва да бъде кутюрие Пако Рабан . Първото му изложение на пистата през 1966 г. е озаглавено „ 12 непреносими рокли от съвременни материали“ и включва парчета, изработени от ламарина и каучук. Въпреки нестандартните материали, Рабан умело структурира роклите си според точните пропорции на моделите си.

Може би това е така, защото Рабан винаги е имал съвета на майка си в тила си: „В модата имаш всяка свобода, освен една, никога не подкопавай женската красота.“ Рабан със сигурност беше верен на тези думи, без значение какви материали използва.

Обединяването на изкуството и модата е толкова успешно, че екипът на Александър Маккуин реши да обяви ексклузивно сътрудничество с Деймиън Хърст през 2013 г. Работата отразява среща на двама от най -мрачните умове в съвременния дизайн. Ефирен и завладяващ, Маккуин черпи вдъхновение от поредицата Ентомология на Хърст .

hirstmcqueenПеперуди, паяци и други насекоми пълзят из колекцията на McQueen от 30 шифонови шалчета, образувайки геометрични шарки по цялата материя. Това сътрудничество беше отбелязано еднакво както в света на изкуството, така и в света на модата, което предполага взаимозависимост, която ще продължи дълго.

Гледайки днес дизайнери с големи имена, е ясно, че те продължават да следват примера им, като вкарват всякакъв вид изкуство и дизайн в своите колекции. Любимите сестри на модата, Кейт и Лора Мъливи , които са работили с гиганти от уличните улици като Gap и Target, са сред тези, които са се обърнали към артистичния канон за вдъхновение.

Сестрите бяха прославени с това, че включиха творчеството на Винсент Ван Гог в колекцията на Родарте за 2012 г., от фините препратки към дебелите четки на импресионистичния художник в светлите им материи и цветовата палитра, до смелата им почит към слънчогледите на Ван Гог в емблематичния им цветен печат рокля от шифон.

Но оставете на Марк Джейкъбс да вдигне артистичното вдъхновение на следващото ниво. Не е изненадващо, че концептуалният художник Даниел Бюрен описва сътрудничеството им през 2013 г. с Louis Vuitton като „напълно лудо преживяване“. Не се задоволява с включването на дизайни на черен платно на Бюрен в дрехите си, Джейкъбс привлече художника, за да проектира постановката за неговото шоу на модния подиум.

Бюрен имаше пълна художествена свобода, когато проектираше своя монолитен комплект, пълен с движещи се ескалатори. Спиращият дъха спектакъл е инсталиран в централния двор на Лувъра, създавайки незабравимо сътрудничество на изкуството и модата.jacobsburen

Видяхме колко лесно модата е прегърнала идеите на изкуството, от историческото поглъщане на влиянията до наши дни, в които модните колекции се замислят и пускат на пазара, използвайки и отчасти създавайки новооткритите знаменитости на художници. Но ако връзката е двупосочна, какво ще кажете за ангажираността на света на изкуството с модата? Тук също откриваме значителни сътрудничества, които оспорват представата за всякакъв възприет снобизъм от страна на изкуството към модата.

Такаши Мураками

Такаши Мураками

Съвременният японски художник Такаши Мураками с право може да се счита за пионер на мултидисциплинарните кросоувъри, работещи както в областта на изобразителното изкуство живопис и скулптура, като в същото време се радва на успех в областта на анимацията и стоките. Неговият холистичен подход, разбиращ се от търговска гледна точка, прави модата естествена арена за изразяване на Мураками и художникът разпознава в началото на кариерата си как увеличената експозиция от мейнстрийм сътрудничеството може да развие цялостната му практика.

Именно този човек Марк Джейкъбс отново получи топката за Мураками, като го покани да работи върху известната сега гама дамски чанти за Луис Вюитон, която преоткрива емблемата на LV на компанията. След огромния успех на проекта, Мураками постигна дълготрайно творческо партньорство с марката и се радва на по-нататъшен търговски и критичен успех с подобни на обущарите Vans.

По темата за обувките не може да мине нито едно обсъждане на симбиозата арт-мода, без да се вземат предвид Том Сакс и работата му със спортната мега марка Nike . Американският скулптор има нещо като любовно-омразна връзка с модата и комерсиализма като цяло, като е произвел няколко известни творби, критикуващи основните идеи на луксозните марки като Chanel.

NIKECraft: Марс Ярд Обувка

Том Сакс, NIKECraft: Обувка за Марс Ярд

По-достъпната област на спортно облекло обаче даде на Sachs платформа за изследване на въпросите за масовото производство, икономията на мащаба и въздействието върху околната среда. Сътрудничеството на художника в NIKEcraft е съсредоточено около въображаема, ло-фи мисия до Марс и измести границите на материалността, като пренастрои въздушните възглавници на колата, платна на лодки и дори действителен скафандър, за да конструира своите проекти в близко бъдеще.

Съвременната художничка Ванеса Бикрофт отдавна е включила модата в своята мултидисциплинарна практика, като италианските изпълнения използват широко модели на висша мода, заети от големи имена. Този интерес към аспекта на изпълнението на модата доведе до някои забележителни сътрудничества, особено съсредоточени около концерти на живо и театралността на модния подиум.

vanessabeecroftКогато Kanye West пусна своята колекция Adidas по -рано тази година, влиянието на Beecroft направи това шоу изпъкващо; като се позовава на нейното изпълнение за VB55 от 2005 г. , моделите изобщо не дефилираха нагоре и надолу по модния подиум, вместо това заемаха място в неподвижни, хипнотизирани редици, докато носеха колекция от ултитариански, квази-военни градски ежедневни облекла.

И накрая, връщаме часовника обратно към вечно иновативния майстор на мулти-дисциплинарното изкуство Анди Уорхол . Гениалът на поп арт имаше дългогодишно очарование от модата, датиращо много преди дните на славата и Фабриката. Уорхол беше започнал с модна илюстрация, работейки за лъскави списания, проектиращи за реклами на продукти като ръкавиците на Скиапарели.

versacepop warholglovesНеговите пробивни произведения на изкуството, скандално известните кутии за супа на Кембъл, бързо преминаха от стенно изкуство към носими, като момичетата от нюйоркското общество бяха първите, които носеха рокли, отпечатани с дизайн на кутии в отговор на шоуто му (по -късно самите Кембъл създадоха хартиена версия на роклята за княжеската сума от $ 1 и две кутии супа). Веднъж служител на производители на вкусове като Harper’s Bazaar, Уорхол сам се превърна в дегустатор. Той стартира свое собствено списание „Интервю“, в което модни фигури – дизайнери, модели и модни фенове – играят главна роля и никога не е имало разграничение между професионалните и личните му отношения с модата.

Посмъртно позицията на Уорхол в Залата на славата на модата беше затвърдена от колекцията за поп арт на Джани Версаче от 1991 г., която включваше инкрустирана с бижута версия на мрачните отпечатъци на художника Мерилин Монро.

Може да е вярно, че за всяко смислено сътрудничество между изкуството и модата има десет творчески празни упражнения в маркетинга. Като оставим настрана цинизма и няма оспорване на симбиотичната връзка, която винаги е съществувала между двете – връзка, която само изглежда да става все по -силна, когато повече от най -добрите таланти на съвременното изкуство в света настъпят в бляскавия свят на модата.